Bouw over: Kurktegels, plaatsen

Bent u op zoek naar een duurzaam, comfortabel en milieuvriendelijk materiaal voor uw vloer- en wandbekleding? Overweeg dan kurktegels! In deze blog willen we u graag informeren over de voordelen en mogelijkheden van kurktegels, en informeren over de juiste manier van installeren.

Wat zijn kurktegels?

Kurktegels zijn vloertegels of wandtegels gemaakt van kurk: een duurzaam natuurproduct dat geproduceerd wordt van de basis van de kurkeik. Door de elasticiteit van kurk en de opmerkelijke eigenschappen is het een materiaal dat zowel warm als comfortabel aanvoelt.

Kurktegels zijn in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar, en kunnen worden aangebracht in verschillende patronen en combinaties. Bovendien is kurk een milieuvriendelijk product: bij de productie wordt er geen schade veroorzaakt aan het milieu, en het materiaal zelf is volledig recycleerbaar. Kurktegels bieden dan ook vele voordelen voor uw woning.

Voordelen van kurktegels

Duurzaamheid

Kurktegels zijn duurzaam en gaan lang mee. Kurk is namelijk een materiaal dat van nature bestand is tegen slijtage en beschadigingen. Bovendien kunnen eventuele beschadigingen of beschadigingen eenvoudig worden hersteld.

Comfort

Een kurkvloer voelt warm en comfortabel aan. Dat komt omdat kurk van de natuur een geïsoleerd materiaal is. Kurktegels zijn dan ook geschikt voor gebruik in slaapkamers, woonkamers en andere ruimtes waar comfort op de eerste plaats komt.

Geluidsisolerend

Door de elasticiteit van kurk biedt een kurkvloer ook goede geluidsisolerende eigenschappen. Kurktegels kunnen dan ook horizontaal worden in kamers waar het belangrijk is dat het geluid gedempt wordt. Denk bijvoorbeeld aan thuisbioscopen of kamers boven een kamer waarin muziek wordt gemaakt.

Milieuvriendelijk

Kurktegels zijn een milieuvriendelijke keuze. Bij de productie van kurk wordt er geen schade aangericht aan het milieu. Bovendien is het materiaal volledig recycleerbaar. U kunt dus met een gerust hart kiezen voor kurktegels, wetende dat u uitgebreid aan een gezond milieu.

Onderhoud

Kurktegels zijn makkelijk te onderhouden. Het enige wat je nodig hebt is een zachte stofzuiger om het oppervlak stofvrij te maken. Indien nodig kunt u de kurkvloer detecteren met een virtueel doek. Gebruik wel een dweil die niet te nat is, om kromtrekken van de kurktegels te voorkomen.

Kurktegels plaatsen

Als u beslist om voor kurktegels te gaan, moet u er duidelijk ook voor zorgen dat ze op een correcte manier geplaatst worden. Wij raden u aan aan uw kurktegels door een professionele tegelzetter te laten plaatsen, maar voor wie toch zelf aan de slag wil gaan, geef wij graag enkele tips.

Voorbereiding

Voordat u begint met het plaatsen van kurktegels moet u ervoor zorgen dat de ondergrond volledig schoon en vlak is. Verwijder eventuele oneffenheden, stof en vuil, en schraap oude lijmresten weg. Vervolgens moet u de ruimte opmeten en hoeveel kurktegels u nodig heeft. Houd rekening met snijverlies en zaag de kurktegels op maat met een tegelzaag.

Lijmen

Kurktegels kunnen direct op de ondervloer gelijmd worden. Gebruik hiervoor een krachtige kurklijm die geschikt is voor binnengebruik. Breng met een lijmkam de lijm aan op de ondergrond en plaats hiertoe de kurktegels. Zorg ervoor dat de tegels goed aandrukt en regelmatig controleren of ze waterpas bevatten. Als de kurktegels op hun plaats liggen kunt u de voegen afwerken met kurkfuge. U bent nu klaar met het leggen van de kurktegels!

Kurktegels: een duurzame investering

Kurktegels zijn een duurzame, warme en comfortabele vloerbedekking. Door de vele voordelen die de kurktegels bieden, is het een investering op lange termijn in uw woning. Zowel op esthetisch als op functioneel gebied leveren kurktegels een meerwaarde. Aarzel daarom niet om verder te kijken naar de vele mogelijkheden die kurktegels te bieden hebben!

Bouw

Interessante links