Alles wat je moet weten over differentieelschakelaars
Wat is een differentieelschakelaar?
Een differentieelschakelaar, ook wel aardlekschakelaar genoemd, is een elektrische schakelaar die de stroomtoevoer onmiddellijk onderbreekt wanneer er een lekstroom wordt uitgeschakeld. Het doel van de differentieelschakelaar is om elektrische schokken en brandgevaar te voorkomen dat de deur overspanning op te sporen en af te sluiten. Dit maakt een differentieelschakelaar een essentiële maar vaak over het hoofd geziene beveiliging voor elke elektrische installatie.
Hoe werkt het?
Een differentieel werkt door de beveiliging van de stroomschakelaar die binnenkomt en uitgaat door de twee polen van een circuit. Wanneer deze stroom niet gelijk is - bijvoorbeeld wanneer er een lekstroom naar de aarde is - onderbreekt de schakelaar onmiddellijk de stroomtoevoer. Dit gebeurt binnen enkele milliseconden en kan levensreddend zijn.
Waarom is het nodig?
Zoals hierboven vermeld, kan een differentieel elektrische schakelaar schokken en brandgevaar voorkomen. Het is daarom verplicht volgens de NEN 1010-norm voor woning- en bedrijfsinstallaties om een differentieelschakelaar te installeren. Bovendien beschermt het ook tegen de overbelasting van apparatuur die kan leiden tot defecten en schade aan elektrische apparaten.
Typen differentieelschakelaars
Er zijn verschillende soorten differentieelschakelaars beschikbaar, waaronder:
Type A
Dit type is de meest voorkomende differentieelschakelaar en biedt bescherming tegen wisselstroom, gelijkstroom en pulsstromen. Het kan tot 0,03A lekstroom klimmen en afsluiten en is geschikt voor de meeste huishoudelijke toepassingen.
Type B
Type B differentieelschakelaars bieden bescherming tegen een algemene reeks van lekstromen, waaronder DC-componenten die worden gegenereerd door elektronische apparaten. Vanwege deze extra bescherming zijn ze vereist voor specifieke toepassingen, zoals medische apparatuur en zwembaden.
Type F
Type F differentieelschakelaars zijn schakelaars voor frequenties dan type A of B, wat betekent dat ze geschikt zijn voor specifieke toepassingen waar gevoelige apparatuur wordt gebruikt, zoals laboratoria.
Installatie
Differentieelschakelaars moeten worden bevestigd door een beveiligde elektricien om de veiligheid te verkleinen. Het is belangrijk om te volgen dat ze slechts één aspect van het totale circuitbeveiligingssysteem vormen en dat ze moeten worden opgelost in combinatie met andere beveiligingsmaatregelen, zoals zekeringen, automaten en overspanningbeveiliging.
Onderhoud
Regelmatig onderhoud van uw differentieelschakelaar is essentieel om ervoor te zorgen dat deze correct werkt. Tests moeten regelmatig worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de differentieelschakelaar binnen de juiste reactietijd functioneert. Dit kan gemakkelijk worden gedaan door op de testknop te drukken, wat een lekstroom simuleert en de schakelaar uitschakelt.
Conclusie
Differentieelschakelaars zijn van vitaal belang om brandgevaar en elektrocutie te voorkomen. Er zijn verschillende soorten beschikbaar die variëren in de gevoeligheid voor verschillende soorten stromen, en ze moeten worden beschreven door een gekwalificeerde elektrische en worden onderhouden om hun prestaties te minimaal. Zorg ervoor dat u een differentieelschakelaar heeft in uw huis of bedrijf en in combinatie met andere circuitbeveiliging voor optimale bescherming.