Noodverlichting: Wat je moet weten

Introductie

Veiligheid op de werkplek is van cruciaal belang voor elke organisatie. Een van de belangrijkste aspecten van veiligheid is noodverlichting. Bij een stroomopslag of andere extra zorgen noodverlichtingssystemen ervoor dat de werknemers de werkplek veilig kunnen verlaten. Als gevolg hiervan zijn noodverlichtingssystemen verplicht voor elk bedrijf. In dit artikel bespreken we wat noodverlichting is, de verschillende soorten noodverlichting en hoe u uw noodverlichtingssysteem kunt onderhouden en testen.

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting is een verlichtingssysteem dat automatisch wordt geactiveerd tijdens de bovenloop, zoals stroomuitval, merk of andere bovenloop en zorgt ervoor dat er voldoende verlichting aanwezig is om de werknemers veilig te evacueren.

Daarnaast biedt noodverlichting een lichtgevende leidraad naar de veiligheidsuitgangen, nooduitgangen en ook andere fundamentele evacuatiegebieden. Noodverlichting wordt normaal gesproken gevoed door het hoofdstroomnetwerk en een batterij, die ervoor zorgt dat het systeem werkt tijdens de stroomuitval.

Soorten noodverlichting

Er zijn verschillende soorten noodverlichtingssystemen beschikbaar en de keuze van het beveiligingssysteem hangt af van de grootte van het gebouw, de indeling en ook de soort activiteit die minimaal is. basis volgen van de verschillende soorten noodverlichting:

1. Vluchtrouteverlichting:

Vluchtrouteverlichting zorgt voor een lichtgevende wegwijzer naar de nooduitgang en biedt de werknemers een veilige evacuatieroute. Het stelt ook de veiligheidsteams in staat om mensen te helpen die visueel gehandicapt zijn of in een panieksituatie verkeren.

2. Veiligheidsverlichting

Veiligheidsverlichting biedt voldoende verlichting om personeel in staat te stellen veilig te werken tijdens een stroomopslag, of wanneer het normale lichtnetwerk defect is. Het is ook nuttig tijdens het werken met gevaarlijke stoffen, machines of andere gevaren.

3. Noodverlichting bij merk

Noodverlichting bij brand wordt geactiveerd als er brand uitbreekt. Het biedt de werknemers een veilige evacuatieroute weg van het vuur en ook naar het gebied waar het blussen van het vuur sterft.

4. Noodverlichting

Emergency-verlichting is het algemene type noodverlichting dat voor alle situaties dient en als back-up systeem dient bij het falen van het normale verlichtingsnetwerk.

Onderhoud en testen

Het onderhoud en testen van noodverlichting is zelfs belangrijk als het ervan wordt afgeleid. Dit helpt er namelijk voor te zorgen dat het systeem op tijd werkt en optimaal bestuurd tijdens het lopen. Begin met het volgen van enkele tips voor het onderhoud en testen van noodverlichting:

1. Regelmatig inspecteren

Zorg ervoor dat uw noodverlichtingssysteem regelmatig door een professional geïnspecteerd wordt. Dit omvat het testen van elke noodverlichting op basis van de minimale vereisten. Ook moeten bij elk onderhoudsbezoek de vervanging van batterijen, lichtbronnen en andere defecte onderdelen worden gecontroleerd.

2. Testen van batterijen

De meest voorkomende oorzaak van defecten in noodverlichtingssystemen is een lege batterij of een batterij die faalt. Het is essentieel dat u uw batterijen twee keer per jaar test, u kunt dit meten door de noodverlichting twee uur in te schakelen en daarna uit te schakelen voor 24 uur en te controleren of ze nog steeds werken.

3. Oefening noodverlichting

Eén keer per jaar raden we ten zeerste aan om een ​​ontruimingsoefening uit te voeren waarbij het volledige noodverlichtingssysteem wordt getest en ontwikkeld. Dit helpt de werknemers om te vertrouwen op het systeem en ook om zich zorgen te maken dat de noodverlichting het verwachte resultaat tijdens een uiteindelijk.

Conclusie

Noodverlichting is essentieel voor de veiligheid van werknemers tijdens de bovenverdieping. Het voldoet aan de vereisten zoals vermeld in de relevante normen en voorschriften en maakt ontruiming van een gebouw mogelijk in geval van nood. Het is belangrijk om te investeren in een goed noodverlichtingssysteem, regelmatig te onderhouden en te testen, om zo te minimaal dat het systeem klaar is voor alle niveaus.